Okuma süresi: 1 dk, 43 sn
178 okunma

merhaba değerli web tasarımcılar, değerli okurlarım.
bu yazımda hepimizin duyduğu ajax konusuna değinmek istiyorum.
web programcıların hayatını kolaylaştıran bu web tekniğinden sizlere biraz bahsetmek ve ajax’ı sizlere tanıtmak için ilk ajax yazımı sizlere yazmak istiyorum.
internet dünyası gelişmekte bununla birlikte programlama yöntemleride ihtiyaçları karşılamak adına değişim göstermektedir. bu sebepten daha dinamik teknikler geliştiriliyor.
şimdi bu teknikten bahsedeceğim.
Ajax, “Asynchronous JavaScript and XML” (Türkçeanlamı: Eşzamansız JavaScript ve XML) anlamına gelen ve bir çok programlama dili ile uyumlu çalışan bir web tekniğidir.
birazdaha açacak olursak eğer; ajax, tüm bir sayfayı kullanıcıya yükletmeden gerekli olan bilgiyi kullanıcının ekranına dinamik olarak yansıtan ve ya sunucuya gerekli bilgi gönderen bir gelişmiş tekniktir.
ajax öğrenmenin yolu iyi bir şekilde javascript bilmekten geçmektedir. eğer java script’e hakimseniz ajax öğrenmenizde sorun olmayacaktır.
ajax ile aşırı kod yazmaktan kurtulabilir ve daha dinamik sayfalar ve esnek tasarımlar elde edebilirsiniz.
ajax, hemen hemen her tarayıcıda desteklenmektedir. eğer desteklenmeyen bir tarayıcıda çalışıyorsanız, o tarayıcıya ait bir versiyon oluşturmanız gerekmektedir.
günümüzün şartlarında bu pekte mümkün değildir. tüm tarayıcılarda sorunsuz çalışmaktadır.
ajax, genelde veri girişlerinin olduğu yerlerde, iletişim formlarında kullanılmaktadır. örneğin normal bir şekilde bir iletişim formu tasarlayın, birde ajax kullanarak tasarlayın, aradaki dinamizmi sizlerde fark edeceksiniz. ama durun bir dakika henüz ajax bilmiyoruz. yazılarımı takip ederseniz ajax tekniğini sizlerede öğrenebilirsiniz.
genel olarak ajax bu şekilde ifade edilmektedir. ilerleyen yazılarda daha iyi anlayacağınızı ümit etmekteyim.
ajax ile ilgili yazılarımı sayfamdan takip edebilirsiniz.
soru ve sorunlarınızı yazımın altında yer alan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.
iyi bloglamalar herkese.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir