Okuma süresi: 4 dk, 12 sn
181 okunma

Merhaba değerli okurlarım!
Bir süre önce asp.net teknolojisine kısa bir giriş yapmıştım. eğer asp.net teknolojisine giriş isimli yazımı okuduysanız yavaş yavaş asp.net ile ilgili bilgiler edinmeye hazırsınız demektir.
Bu yazım içerisinde asp.net’i çalıştırabilmemiz için bir takım yazılımlar kurmamız gerekecektir. işte bu yazılımları öğreneceğiz ve kurulumlarını yaparak bilgisayarımızda rahatlıkla asp.net çalışmalarımızı yapabilir hale geleceğiz.
Asp.net için gerekli olan yazılımlar:
Asp.net bir sunucu ortamında çalışan yazılım dilidir, bu yüzdende bilgisayarımızda çalıştırabilmek için bir takım yazılımlara ihtiyaç duyarız hal böyleiken bir takım yazılımları kurmakla işe başlamalıyız.
Şimdi bu yazılımları tek tek tanıyalım:
IIS (Internet Information Services)
IIS (Internet Information Services) isimli windows bileşeni sayesinde bilgisayarımıza sunucu özellikleri kazandırarak projelerimizi hazırlayabilir ve kolayca test edebiliriz.
IIS kurmak için program ekle kaldır (programlar ve özellikler) penceresinden “Windows Özelliklerini Aç veya Kapat” sekmesine tıkladığımızda Windows işletim sistemimize ekli olan özelliklere ulaşabiliriz.
Buradan IIS kutusunu işaretleyerek özelliğin kurulmasını sağlayabiliriz. Kurulum için bizden Windows Dvd’mizi isteyecektir.
Gerekli olan tüm adımları yaptıktan sonra ııs bilgisayarımıza yüklenmiş olacaktır.
Günümüzde Visual Studio programı içerisine entegre edilmiş bir sunucu yazılımı bulunmaktadır. Bu sayede IIS yazılımını kurmadan da projelerimizi çalıştırabiliriz. Visual Studio Development Server isimli bu yazılım projemizi çalıştırdığımızda otomatik olarak devreye girmekte ve uygulamamızın çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca IIS’e göre daha performanslı çalışır.
Bu iki sunucu yazılımını kıyaslayacak olursak IIS komple bir sunucu yazılımıdır ve bir çok özellik sunmaktadır. Tabi bu güç ve özellikler yavaş çalışmaya da neden olur. VS Development Server ise web sitemizi hazırlama aşamasında uygulamamızı hızlıca test edip işimizi görmemizi sağlayan daha basit dolayısıyla daha hızlı çalışan bir yazılımdır.
IIS’in gelişmiş özellikerine ihtiyaç duymuyorsak VS Development Server işimizi görecek, herhangi bir sunucu yazılımı yüklememize gerek kalmayacaktır.
Bunlardan başka yine Microsoft tarafından yayınlanan IIS Express yazılımı da mevcuttur ve Visual Studio programının son versiyonları IIS Express’i kullanmaktadır.
IIS Express yazılımı VS Development Server’a göre daha fazla özelliğe sahip olma ve IIS’ten daha hızlı çalışma iddiasıyla yayınlanmıştır.
Sonuç olarak şu anda Visual Studio programı kullanıyorsak IIS Express yazılımı da hazır gelmekte ve projelerimizi kolayca test edebilmekteyiz.
NET Framework:
Bu yazılımın görevleri oldukça çok ve karmaşıktır. Ancak şu şekilde özetleyelim. Asp.Net uygulamalarının bilgisayarımızda çalışabilmesi için gerekli derleyici ve referans tiplerini de içeren yazılımdır.
Bilgisayarımızda yüklü olan .Net Framework sürümü, kullanabileceğimiz Asp.NET sürümünü de belirler. 3.5, 4.0, 4.5 gibi versiyonları bulunmaktadır. 2018 yılı itibariyle 4.6.2 versiyonu mevcuttur.
Web alanı (hosting hizmeti) satın alırken, sunucunun desteklediği versiyon da kontrol edilmeli, bizim kullandığımızdan daha eski bir versiyon olmamasına dikkat etmeliyiz.
.Net Framework yazılımının istenen versiyonunu Microsoft’un sitesinden indirebilirsiniz.
Editör Yazılımı : Visual Studio – Web Developer (VS Express For Web):
Asp.NET uygulamalarını hazırlayabilmek için tartışmasız en güçlü program Visual Studio programıdır.
Bu program sayfalarımızın tasarım konusunda DreamWeaver programına oranla biraz daha zayıf ve ağır kalsa da programlama işlemlerinde son derece güçlüdür.
Birçok karmaşık işlemi gerçekleştirebilmemiz için hazır nesneler vb sunan bu program çok da pahalıdır. Ancak farklı işler için ayrı programlar halinde yayımlanan Express versiyonları da bulunmakta ve bu Express versiyonları ücretsizdir.
Visual Studio’nun ücretsiz versiyonu ilk yıllarda “MS Visual Web Developer Express” adıyla sunulmaktaydı. Daha sonra Express ifadesi ücretsiz versiyonlar için kullanılmaya başlandı.
2015’ten beriyse Community ismi kullanılmaya başlandı.
Visual Studio programının ücretsiz versiyonlarını şu isimlerle indirip, yükleyebilirsiniz.
Visual Studio 2017 Community
Visual Studio 2015 Community (VS Express For Web)
Visual Studio 2013 Express For web
Visual Studio 2012 Express For Web
Bilgisayarımızda asp.net ile çalışabilmemiz için gerekli olan yazılımları tanımış olduk, artık asp.net ile projelerimizi oluşturabilir ve test edebiliriz. gerçek bir web ortamında yayımlayabiliriz.
Bu yazım ile ilgili soru ve sorunlarınızı yorum olarak iletebilirsiniz. iyi bloglamalar herkese.

Bir önceki yazımız olan asp.net teknolojisine giriş başlıklı makalemizde asp.net, asp.net nedir ve asp.net teknolojisi hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir