merhaba değerli arkadaşlar.
bu yazımda sizlere html dilinde listeler konusunu anlatacağım.
listeler: birden fazla ögeleri listelemek için kullanılırlar.
listeler türlerine göre üçe ayrılmaktadırlar; sıralı listeler, numaralı listeler ve tanımlı listeler.
Liste hazırlarken en çok rastlanan tipler <OL> ve <UL> dir. <UL> tag’ını listeye ait olan her satırın başına bir nokta koymak için kullanabilirsiniz.
<OL> tag’ı ise her bir satırı isteğe göre numaralandırmanızı veya harflendirmenizi sağlar. Bu tag’lar ayrıca bir paragrafı diğer paragraflardan biraz ileriye itmek için de kullanılabilir.
Liste tipini belirlemek için yukarıdaki iki seçeneği kullanabiliriz; peki liste seçeneklerini birbirinden ayırmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Listenin her bir öğesini belirtmek için ise <li> tag’ı kullanılır. Bu karakterleri herhangi bir satırın önüne yerleştirdiğinizde web tarayıcınız bu satırı anında yeni bir liste öğesi olarak kabul edecektir.
Birinci Satır
İkinci Satır
Üçüncü Satır
HTML dokümanınızda yukarıdaki gibi bir görüntü elde etmek istiyorsanız aşağıdaki gibi kodlar kullanmalısınız:
<ul>
<li> birinci satır
<li> ikinci satır
<li> üçüncü satır
</ul>
Listeyi oluşturmak için <OL> kullanacaksanız bu tag’ın yanına TYPE=X takısını girerek liste biçimini belirleyebilirsiniz. Liste öğelerini sıralatmak için büyük harfleri kullanmak istiyorsanız X yerine A, küçük harflerle sıralamak için a, büyük Roma karakterleri ile sıralamak için I, küçük Roma karakterleri ile sıralamak için I, numaralarla sıralamak için ise L karakterini kullanabilirsiniz.
Büyük harflerle ayrılan bir liste aşağıdaki gibi bir koda sahip olacaktır:
<ol type=”a”>
<li>Birinci Satır
<li>İkinci Satır
<li>Üçüncü Satır
</ol>
Herhangi bir liste içerisinde değişik veya aynı tipte bir liste daha açmak mümkündür. Bunun için <UL> veya <OL> tag’ını kapatmadan tekrar bir <OL> veya <UL> girmek yeterlidir. Açılan tüm liste tag’larının kapatılması unutulmamalıdır. Unutulduğu takdirde HTML sayfası düzgün görünmeyecektir.
çok nadir olarak kullanılan bir diğer liste tipide tanımlı listelerdir. yukarıdaki iki türden oldukça farklı tanımlanırlar.
<dl>… </dl>
etiketleri arasında tanımlanırlar.
<dt>… </dt>
komutu ile listenin tanımı yapılır.
<dd>… </dd> komutları ile listenin elemanları tanımlanmaktadır.
bu liste türü biraz karışık gelebilir, o yüzden bir örnek yapalım.
örnek:
<html>
<head>
<title> tanımlı listeler </title>
</head>
<body>
<dl>
<dt> web tasarım dilleri </dt>
<dd> html </dd>
<dd> css </dd>
<dt> web programlama dilleri </dt>
<dd> asp </dd>
<dd> php </dd>
</dl>
</body>
</html>
öncelikle listenin tanımını yaptık sonrada liste elemanlarını belirttik. çok nadir kullanılan bir liste tipi olsada bilmenizde fayda olacaktır.
evet arkadaşlar, listeler konusunu burada bitirmiş olduk. html dilinde listeleme konusunu artık öğrenmiş olduk. bir sonraki yazıda görüşmek üzre hoşçakalın.
soru ve sorunlarınızı yazımın altına yorum olarak bana bildirebilirsiniz.
iyi bloglamalar herkese.a
Bir önceki yazımız olan html a etiketi ve kullanımı başlıklı makalemizde html a etiketi ve kullanımı, html a etiketi ve parametreleri ve html bağlantı türleri hakkında bilgiler verilmektedir.