merhaba arkadaşlar.
web tasarıma merakınız oluştuysa ve yeni bir dil öğrenmeye hazırsanız, java script ismini mutlaka duymuşsunuzdur.
bu yazımda sizlere java script diline kısa bir giriş yapacağım ve bundan sonraki yazılarımda da java scripti anlatacağım.
JavaScript, bir Netscape çalışanı olan Brandan Eich tarafından 1995 yılının Eylül ayında 10 günlük bir süre içerisinde oluşturuldu. İsmi ilk olarak Mocha
idi ve dilin adı daha sonraları Mona ardından da JavaScript olmadan hemen önce LiveScript adını aldı. Dilin ilk sürümleri özellikle Netscape’ye özgü idi
ve sınırlı işleve sahipti ancak zaman içinde geliştirici topluluğunun da yardımıyla büyümeye devam etti.
1996 yılında JavaScript resmi olarak ECMAScript adını aldı ve ECMAScript 2 1998’de, ECMAScript 3 ise 1999 yılında geldi. Bu da günümüzün JavaScript’ine
evrildi ve sadece farklı tarayıcılarda çalışmanın dışında aynı zamanda mobil ve masaüstü bilgisayarlar gibi farklı cihazlarda da çalışıyordu.
JavaScript o günden beri büyümeye devam etti ve 2016 yılı itibariyle web sitelerinin %92’si JavaScript kullanmaya başladı. Sadece 20 yıl içerisinde ilkel bir dil halinden dünyanın en popular dili olmayı başardı. Eğer internet kullanıyorsanız, mutlaka JavaScript ile karşı karşıya gelmişsinizdir.
Javascript ilk zamanlarda tarayıcıda çalışan bir betik diliken gelinen noktada artık node.js isimli geliştirilen kütüphane ile sunucu ortamında da javascript kullanılmaya başlandı.
Javascript’i bu kadar popüler kılan en büyük özelliği ise zengin kütüphaneli ile karmaşık projeliri bile kolaylıkla başarılı bir şekilde yapılabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Javascript kütüphaneleri içerisinde en yaygın olanları şunlardır:
1. jquery
2. angular js
3. react js
4. niu js
5. node js
Javascript ile ilgili temel konuları bitirdikten sonra bu kütüphaneler ile ilgilide içerikler oluşturacağım ama, önceliğimiz en iyi şekilde javascript’i öğrenmek olmalıdır.
javascript kodları html sayfaları içerisine gömülürler.
javascript kodlarını html içerisinde <head … </head etiketleri arasında yazabilirsiniz, ancak en doğru yazım şekli <body> etiketinin sonuna yazmaktır.
<script>… </script>
etiketleri içerisinde tanımlanırlar.
Eğerki birden fazla sayfaya etki edecek javascript kodlarınız var ise tek tek html sayfalarına eklemek zaman kaybı olacaktır. bu yüzden ayrı bir dosyaya javascript kodlarını yazarak html dosyalarınıza dail edebilirsiniz. javascript dosyalarının uzantısı .jsdir.
javascript kodlarını doğru bir biçimde yazmak sayfanızdaki yükü hafifletecektir.
genel olarak javascripte kısaca bir giriş yaptık. sonraki yazımızda java script komutlarını yavaş yavaş yazmaya başlayacağız.
soru ve sorunlarınızı yazımın altına yorum olarak bana iletebilirsiniz.
iyi bloglamalar herkese.
Menü