merhaba arkadaşlar. yazın sıcağında gerçektende yazı yazmak ayrı bir zor oluyor, ama sizlere birşeyler yazmayınca içim pek rahat etmiyor doğrusu.
bu yazımda sizlere mysql’den kısaca bahsedeceğim.
hatırlayacaksanız php’ye giriş isimli yazımda mysql terimini kullanmıştım. şimdi mysql nedir bu yazımda ona değineceğim.
php ile veritabanı destekli uygulamalar geliştirebiliriz. kullanıcı girişleri, bu tip uygulamalara örnektir.
php genel olarak veritabanı yazılımı olarak sql dilini kullanır. sql bir veritabanı dilidir. veritabanı uygulamalarında sql’nin yerel dili olan mysql’i sıkça kullanmaktadır.
bizler bilgisayarımızda php ile çalışabilmek için php bilen bir yazılım kuracağız. bu paketleri tek bir çatı altında kuran wamp server uygulamasını kuracağız.
wamp server kurulumu yapmadan önce php ile birlikte kullanılan paket programlar hakkında kısaca bilgiler vermek istiyorum.
bu yazımı mysql ile ilgili kısaca bilgi vermek için oluşturduğumu bilmenizi isterim.
bizler php ile mysql’i birlikte kullanacağız.
mysql 2000 yılına kadar belli bir ücret karşılığında dağıtılan bir hizmetti. fakat 2000 yılından itibaren ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı. bizler hosting pekedimiz içerisinde veritabanı olarak genelde mysql kullanmaktayız.
yazıyı uzatmadan şöyle kısaca özetlemek isterim.
php veritabanına ihtiyaç duyduğu vakitlerde. böyle bir uygulama yapmak istediğimizde. veritabanı olarak mysql kullanılmaktadır.
php ile mysql için ikiz kardeş deyimini kullansak yanlış bir ifade olmayacaktır.
o yüzden php öğrenirken mysql hakkında da bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
evet arkadaşlar genel olarak mysql ile ilgili bir şeyler karalamaya çalıştım.
umarım sizler için faydalı olmuştur.
bir sonraki yazımı sizlere ulaştırmak için sabırsızlıkla bekleyeceğimi bilmenizi isterim.
iyi bloglamalar herkese.
Bir önceki yazımız olan php'ye giriş başlıklı makalemizde php, php makaleleri ve php nedir hakkında bilgiler verilmektedir.